definitie

Elitismul (din franceză élitisme) este o teorie care susține rolul determinant al elitelor în mișcarea istorică și în conducerea societății.

Elitismul nu este în nici un caz o formă de snobism ori de discriminare, așa cum s-a considerat deseori, ci este o formă de recunoaștere a adevăratelor valori. Elitismul este singura cale de a asigura o dezvoltare ascendentă, o stabilitate și o forță unei societăți. Elitismul înseamnă și recunoașterea unui adevăr simplu: cei care depășesc media sunt singurii capabili să ajute cu adevărat întreaga societate de la vârf și până la bază.

Elitismul mai poate fi descris, însă, și ca un proces social profund, care afectează viața publică. Este vorba de modul în care se creează și se menține în mod nemijlocit clasa intelectuală. În timp ce ideologia și ideile elitismului afectează viața publică la nivel de vârf, procesele sociale care îl sprijină subteran se referă la modul în care intelectualii și urmașii lor au acces la educație și la o șansă neegală de a înainta în societate, în general.

Alternativ, termenul elitism poate fi folosit pentru a descrie o situație în care puterea este concentrată în mâinile unui număr limitat de oameni. Opoziția elitismului include anti-elitismul, egalitarismul, populismul și teoria politică a pluralismului.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți